CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, May 25, 2009

Kisah Kawan kita di Malam Pertama( Musim Kawin-cuti sekolah)

Malam Pertama..Sempena musim kawin..kekekkeke...
Lesson: Bukak sume hadiah b4masuk tido...kekeke..
Malam Pertama..
Suasana masih riuh di luar. Sanak saudara semuanya berkampungdisini. Gelak ketawa, gurau senda jelas kedengaran. Aku memimpin isteriku ke dalam bilik pengantin. Suara-suarasumbang terlalu banyak yang menegurku."Hai, malam masih muda, dah nak masuk tidur?" sapa Pak Ucu."Orang muda bang Aji, biarlah. Air dah penuh kat kepala tu."sahut Pak Tam disambut hilai ketawa sanak saudara yang lain.
Meriah sungguh keadaan diluar walau jam sudah menunjukkanpukul 11.00 malam.Hadiah yang masih belum dibuka ku susun ke tepi. Lampu kututup. Merebah diri ke katil pengantin, aku menoleh ke arahisteriku."Kita tidur dulu lah yer. Ramai sangat orang kat luar tu."Isteriku hanya mengangguk tanda setuju.Entah pukul berapa sekarang, aku pun tidak tahu. Keadaan diluar gelap gelita dan senyap sunyi.
Tanda sanak saudarakutelah pulang dan keluargaku telah tidur.Jari jemariku lembut membelai rambutnya. Ku selak rambut ikal yang menutupi telinganya lalu membisikkan "Assalammualaikum!"ke telinganya untuk menguji isteriku."Wa alaikummussalam." Rupanya isteriku masih belum tidur.Ku kucup pipi halusnya. Ku kucup dahinya yang mulus. Semerbak harumnya menusuk deria bauku. Akanku tunaikan tanggungjawabkusebagai suami malam ini. Jari-jemari ini terus membelai tubuhnya. Perasaanku tidak dapat dikawal lagi,
namun..."Kringggggg....""Tik..tik..tik..tik...""Kring.. kring..kring.."Bunyi-bunyi jam loceng entah dari mana memenuhi ruang bilikku.Terkejut dengan segala macam bunyi yang ada, aku membukalampu. Serentak itu, terang benderang seluruh rumahku.Bunyi-bunyi ini telah berjaya membangunkan semua orang dirumahku.Aku mencari-cari punca bunyi-bunyi itu. Mataku terarah kesekotak hadiah yang masih terbalut rapi. Aku buka denganpantas dan di dalamnya terdapat 5 buah jam loceng. Jugasekeping kad berbunyi... Selamat Pengantin Baru, Jangan gopoh-gopoh. Baru Pukul 2 pagi. Jangan maree.. kami potong stim.
Ikhlas dari : Class of 92/93, SMKAS.Dalam hatiku.. cilaka punya kengkawan. Potong stim betullah.TAMAT
****Andai hidup punca perpisahan,biarlah mati menyambungnya semula.Namun seandainya mati punca perpisahan,biarlah hidup ini membawa erti yang nyata.